Wat te regelen?

Er zijn een hoop dingen die op je af komen wanneer je net zwanger bent. Naast een leuke dingen aanschaffen zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Hieronder een aantal zaken die je zeker niet mag vergeten. 

Kraamzorg

Na de bevalling komt er een kraamverzorgster bij jullie thuis om te helpen met de verzorging van moeder en kind. Daarnaast zal ze veel informatie geven over de verzorging van een baby en ze helpt bij de borstvoeding.

Je hebt recht op 49 uur kraamzorg welke zijn verdeeld over 8 dagen. Soms komen daar uren bij en soms gaan daar uren van af.

In de zwangerschap komt er een kraamverzorgster een intake doen. Het intakegesprek vindt plaats tussen de 30-36 weken. Zij komt uitleggen wat een kraamverzorgster doet en bespreken welke wensen jullie hebben. Zijn er bijvoorbeeld al andere kinderen of zijn er huisdieren aanwezig dan kan een bureau daar al van te voren rekening mee houden.

Wanneer jij de wens hebt om thuis te bevallen dan krijgen wij assistentie van een kraamverzorgster. Zij is niet alleen onze assistentie maar ook ter ondersteuning van jullie tijdens de bevalling. Mocht je in het ziekenhuis bevallen dan bel je het kraamzorgbureau wanneer jullie vertrekken. Zij maken afspraken wanneer er een kraamverzorgster bij jullie thuis aanwezig zal zijn.

Kraamzorg De Geboorteboom

Verloskundigenpraktijk De Geboorteboom levert een totaal pakket aan zorg ook na de geboorte. Wij hebben ons eigen team aan kraamverzorgsters. Zo zijn er korte lijntjes tussen verloskundige en kraamverzorgster. Door de kleinschaligheid van ons team zijn we goed op elkaar ingespeeld wat zorgt voor eenduidig advies en een soepel verloop van de zorg na de geboorte van jullie kindje. Daarnaast stellen wij hoge eisen aan de kwaliteit van zorg en dat de kennis up-to-date is.

Wil jij het totaalpakket dan kan je je aanmelden op telefonisch op 0294-74 50 60 of via het aanmeldformulier.

Werk

Wanneer melden?

Als je voor een werkgever werkt dan ben je wettelijk verplicht om uiterlijk 3 weken voor dat je met verlof gaat te melden dat je zwanger bent. Vaak is het prettig om dit in het begin van je zwangerschap te doen. Zo weet je werkgever waar die aan toe is. Er kan tijdig vervanging geregeld worden maar tijdens je zwangerschap ook rekening gehouden worden met je zwangerschap. Je hebt bijvoorbeeld recht om onder werktijd naar een verloskundige of gynaecoloog te gaan. Bij sommige beroepen moeten er beschermende aanpassingen of vervangend werk geregeld worden. Dit is je werkgever verplicht om zo jou en je baby te beschermen.

Je werkgever kan met een zwangerschapsverklaring een zwangerschapsuitkering voor je aanvragen. Deze verklaring kunnen wij voor je opstellen en ondertekenen.  

Verlof

Wettelijk heb je recht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum, dus met 36 weken zwangerschap, met verlof te gaan. Maximaal mag je met 34 weken met verlof gaan. Je hebt minimaal 10 weken na je bevalling verlof, ook als de baby zich later aandient. Als met 36 weken met verlof gaat heb je 12 weken na de geboorte vrij. Totaal heb je dus recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Met de zwangerschapsverklaring die we voor je opstellen kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen die gelijk is aan je salaris in loondienst.

Partners

Partners hebben ook recht op vrij na de geboorte van jullie kindje. Zij krijgen 5 dagen betaald verlof.  

Zelfstandigen

Wanneer je eigen baas bent dan moet je het UWV melden dat je zwanger bent. Je stuurt hen de zwangerschapsverklaring op zodat je een uitkering krijgt gedurende de 16weken zwangerschapsverlof. Hoe je dit kan regelen en hoe hoog de uitkering is kan je teruglezen op de website van het UWV.

Erkenning

Wanneer jij en je partner niet getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben dan kan de baby erkent worden. Hierbij wordt je partner ook juridisch erkend. Juridische voogdij is te regelen na de geboorte.

Wanneer jullie ook de (achter)naamkeuze van de baby vast willen leggen is het de bedoeling dat jullie samen naar de burgerlijke stand komen. Erkennen is gratis en kan in iedere gemeente plaatsvinden.

Wanneer de baby de achternaam van de moeder krijgt, wat in Nederland automatisch gebeurd als je niet anders aangeeft, hoeft de moeder niet mee en kan schriftelijk toestemming geven voor erkenning. Voor meer informatiekijk op de website van de gemeente.

Verzekering inlichten en kraampakket

Meldt je zorgverzekeraar dat je zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. Vaak kan dit heel gemakkelijk online. De meeste verzekeraars sturen automatisch een kraampakket op tussen de 28-34 weken zwangerschap. Hierin zit alles wat je nodig hebt om eventueel thuis te bevallen en in de kraamperiode. Mocht je het kraampakket niet van de verzekeraar krijgen meldt het ons dan. Wanneer de jaarwisseling valt in je zwangerschap dan kan het lonen om nog eens vergelijkend onderzoek te doen.