Intake

Tijdens de eerste controle, het zogenaamde intakegesprek (ca. 45-60 min), wordt jullie gezondheid in kaart gebracht.

De vragen hebben betrekking op jouw medische voorgeschiedenis zoals ziekten, specialistische behandelingen en operaties, maar ook over de gezondheid van jullie naaste familie. Het kan handig zijn om vooraf al te bedenken of erfelijke of aangeboren afwijkingen voor komen in de familie. Het is dus handig als jullie samen komen.

Als dit niet je eerste zwangerschap is dan zijn er ook vragen over eerdere zwangerschappen. Mocht je toen niet onder controle zijn geweest bij deze praktijk dan is het prettig als je de papieren van die periode kan meenemen zodat we het direct kunnen overnemen.

Ben je al verder in de zwangerschap en verhuis je naar deze regio of hoef je geen extra medische zorg meer in het ziekenhuis? Ook dan ben je van harte welkom! Het intakegesprek zal dan ook ca. 30-45 minuten duren. We nemen de papieren van de verloskundige of gynaecoloog door en bespreken het verloop tot nu toe. We gaan verder waar de zorg gebleven was. Wel zo handig dat je niet alles opnieuw hoeft te vertellen.

Controles

Tijdens de vervolgcontroles bespreken we hoe jij je zwangerschap ervaart en hoe jij je lichamelijk voelt. Daarnaast wordt je bloeddruk gemeten en als jij het wilt je gewicht bepaald. De conditie van de baby wordt bepaald door bij uitwendig onderzoek te voelen naar de groei en het hartje te luisteren. In de laatste weken voelen we ook naar de ligging en het indalen van de baby.

Daarnaast is goede voorlichting en het beantwoorden van vragen belangrijk. We vertellen wat van belang is om te weten gedurende de zwangerschap. Daarnaast is er genoeg ruimte voor vragen. Iedere controle duurt standaard 15 minuten maar als jullie meer tijd willen dan is daar alle ruimte voor. Het is belangrijk dat er geen vragen, angsten en onzekerheden ontstaan of blijven hangen. Hoe beter jij en je partner voorbereidt zijn hoe positiever jij je zwangerschap, bevalling en het kersverse ouderschap zal ervaren. Daarom zijn er bij Verloskundigenpraktijk De Geboorteboom geen zogenaamde zorgpakketten te verkrijgen. Als jij en/of je baby extra zorg nodig hebben dan is dat kosteloos en noodzakelijk. Wens jij extra zorg momenten in de vorm van een pretecho, coachingsgesprekken of voedingsadviezen dan betaal je niet op voorhand per pakket maar per gewenst consult. Iedere zwangere heeft haar eigen wensen en behoeften welke niet in een zorgpakket te verpakken zijn.

Indien gewenst zijn consulten thuis ook bespreekbaar. Bijvoorbeeld wanneer je het prettiger vind om in je eigen omgeving een gesprek te hebben of wanneer je geen vervoer hebt.

Wanneer en hoe vaak de controles:

 • Intake:                              8 – 10 weken
 • Termijnecho:                  10 – 12 weken
 • Bloedonderzoek:           10 - 13 weken*
 • Vroege screening:         11 - 14 weken*
 • 2e controle:                     14 – 16 weken (15-30min)
 • 18 - 22weken                   20 weken echo*
 • 16 - 24 weken:                 om de vier weken
 • 24 - 30 weken:                om de drie weken
 • 30 - 36 weken:                om de twee weken
 • 34 - 36 weken:                bevalling en beval plan bespreken (30-60min)
 • 36  -42 weken:                iedere  week tot aan de bevalling

* Deze onderzoeken zijn beschikbaar maar niet verplicht zijn. Mocht je extra tijd willen voor een consult dan is dat geen enkel probleem!