Borstvoeding

Wanneer je je kindje een kickstart aan het begin van zijn of haar leven wilt geven dan is de beste voeding moedermelk. Borstvoeding bevat de meeste beschermende stoffen voor je kind waarmee je zijn of haar afweersysteem optimaal beschermd. Direct na de geboorte bevat het alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Ook de maanden daarna past de voeding zich aan, aan de leeftijd van de baby.

Waarom is borstvoeding goed

Kinderen die borstvoeding krijgen zijn beter beschermd tegen darm- en luchtweginfecties, obesitas en diabetes op latere leeftijd. Bij het geven van borstvoeding wordt door het lichaamscontact de hersenen positief geprikkeld. Het is goed voor de ontwikkeling van een kindje.
Kinderen die borstvoeding krijgen bepalen zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben. Op latere leeftijd hebben ze minder kans op overgewicht.
Daarnaast zijn er ook voordelen voor de moeder. Moeders die langdurig borstvoeding geven hebben minder kans op botontkalking.

Golden hour

Het eerste uur na de geboorte zijn baby’s heel alert. Dit is dan ook het beste moment om direct een kindje aan de borst te leggen zodat het de melkproductie direct gaat stimuleren. Pasgeborenen kunnen zelf heel goed op zoek naar een tepel. Vervolgens zullen zij hun handjes gebruiken en zelf aan happen. Ze tijgeren als het ware naar de borst toe.

Wat kan je de eerste dagen verwachten

Een kindje geeft zelf aan wanneer het wilt drinken. Precies zoals volwassenen dat doen. Ze geven zelf hun behoefte aan. Het aantal voedingen is tussen de 8-12 keer per dag de eerste dagen tot weken.

De eerste dagen heeft een kindje genoeg reserves. Wist je dat een babymaag de eerste dag zo groot is als een kers, veel voeding heeft het niet nodig en het past ook niet.

Wanneer je de eerste dagen iedere 2 à 3 uur aanlegt aan beide borsten dan gaan je borsten een signaal richting je hersenen geven. Je hersenen gaan weer een signaal terug geven aan je borsten dat er meer melk moet komen. Wanneer er meer melk aanwezig is zullen je borsten even moeten wennen. Je borsten zijn gespannen en je zal niet zo lekker zijn. Dit heet stuwing. Het duurt ongeveer 24-36uur waarna het afneemt. Je borsten zullen zich in stellen op de behoefte van je kind, oftewel vraag en aanbod.

Tijdens de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen ondersteunt de kraamverzorgster met borstvoeding waar nodig. Zij houdt in de gaten of de baby goed drinkt en daardoor voldoende plast en poept. De verloskundige komt ook 3 tot 5 keer in de eerste 10 dagen langs om te kijken hoe het gaat en eventueel aanvullend advies te geven. Mochten er problemen zijn die wij niet opgelost krijgen dan bellen wij de lactatiekundigen: Myrte van Lonkhuijsen of borstvoedingscentrum het Gooi.

Voorbereiding

Borstvoeding geven is een natuurlijk proces. Toch kan enige voorbereiding helpen bij de eerste momenten van borstvoeding. Omdat er nog zoveel meer te vertellen is over borstvoeding de eerste dagen maar ook over de tijd daarna verwijzen wij graag door naar de site van La Leche league. Hier staat alles uitgelegd wat je wilt weten over borstvoeding.

Borstvoedingscursus

Maar nog leuker zijn de borstvoedingscursussen bij ons op de praktijk. Myrte, de lactatiekundige, geeft zeer leerzame en leuke cursussen in de zwangerschap. Wetenschappelijk is bewezen dat borstvoeding meer kans heeft van slagen wanneer de partner ook betrokken is bij het proces. Mocht je het leuk vinden dan zijn jullie beide welkom. De kosten bedragen €25,- per stel. Soms vergoedt de verzekeraar cursuskosten voor zwangerschap en borstvoeding. Aanmelden kan via 0294 - 74 50 60 of via het aanmeldformulier.

De borstvoedingscursussen worden gegeven op:

  • Zaterdag        11 januari     10.15 - 12.15
  • Donderdag    16 januari    19.30 - 21.30
  • Donderdag    13 februari   19.30 - 21.30
  • Zaterdag        15 februari   10.15 - 12.15
  • Zaterdag         7 maart        10.15 -12.15

Flesvoeding

Niet iedere moeder kan of wil borstvoeding geven. Sommige vrouwen hebben het voor de geboorte, om persoonlijke redenen, al besloten dat zij hun kindje geen borstvoeding willen geven. Het is goed om vooraf een paar dingen te weten over flesvoeding zodat je, je kindje, optimaal kan voeden. Zo zijn er meerdere merken poedermelk en ook meerdere soorten flessen en spenen. Na de geboorte is het uit proberen welke voeding en speen het beste past bij je kindje.

Welke voeding

Bij iedere leeftijd in maanden hoorteen andere behoefte aan voedingsstoffen. Direct na de geboorte en de eerste maanden geef je voeding voor baby’s van 0-6 maanden. Welk merk je kiest maakt niet uit. In Nederland zijn er verplichte afspraken over wat er in zuigelingenvoeding moet zitten.

Welke flessen en spenen

Welke fles en speen het prettigst zijn voor je kindje is een kwestie van uitproberen. Wanneer een kindje wat trager of moeilijker drinkt dan is een speen met meerdere gaatjes fijn. Wanneer jouw babyeen sneller drinker is dan is een speen met één gaatje prettiger. Een kind moet de eerste dagen ongeveer 10min over een fles doen en aan het einde van de week 25-30min. Wanneer het veel langer of veel sneller over een fles doet kan het last krijgen van krampjes en spugen. Bij gulzige drinkers kan het zijn dat ze na de voeding niet voldaan zijn ondanks dat ze voldoende hebben binnen gekregen. Reden kan zijn dat hun zuigbehoefte nog niet is voldaan.

Er zijn verschillende soorten spenen:

  • Dental speen: een speen met een plat vlak voorde tong
  • Kersmodel: een speen met een ronde bovenkant
  • Drie standen speen: de opening van de speen is regelbaar
  • Brede speen: de vorm van de speen lijkt op eenborst
Hoeveel voeding en hoe vaak voeden

De hoeveelheid voeding hang af van hoe oud je kindje is, hoe zwaar het is en welke behoefte het heeft. Voeden met een fles gebeurd ook naar behoefte van een kind, oftewel voeden op verzoek. Voeding opdringen heeft geen zin. De meeste kinderen komen om de 2 à 3 uur. Totaal hebben zij, net als borstgevoedde kinderen, 8 à 12 voedingsmomenten per dag. Het ene moment kan je baby meer drinken dan het andere moment en de ene keer wordt het sneller wakker dan de andere keer.

In de eerste dagen wordt de voeding rustig opgebouwd. Bij geboorte is de maag ter grootte van een kers. De voeding kan gestart worden met 10cc per voeding op de eerste dag en dat dan iedere dag 10cc erbij optellen. Je kan je voorstellen dat een baby van 3000gr een andere behoefte heeft dan een baby van 4000gr. Het beste is dus om de hoeveelheid te bepalen aan de hand van het lichaamsgewicht. Voor de eerste maand geldt: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen. Daarna zal je van het consultatiebureau horen hoeveel voeding je dan per keer mag geven.

Hoe een fles klaar maken

Het is belangrijk dat je hygiënisch werkt. Zorg er voor dat de fles en speen schoon zijn. Was je handen alvorens je een fles klaar maakt. Houdt de instructies aan die op de verpakking staan. Het water voor de fles kan je op drie manieren verwarmen: de flessenwarmer, een pan of schaal met warm water of in de magnetron. Na het verwarmen van het water voeg je de poeder toe. Zorg dat de maatschepjes geen kop hebben maar afgestreken zijn. Schudt de fles rustig zodat het poeder oplost. Voor de uitgebreide instructies kan je kijken op de verpakking maar ook op de site van het Voedingscentrum. Daar staat precies beschreven en met een video uitgelegd hoe je een fles klaar maakt.

Hoe te voeden

Een voedingsmoment is het moment van jullie samen. Het is verstandig om de eerste weken zelf of je partner de fles te laten geven. Een voedingsmoment is een moment voor de hechting aan ouders. Zorg ervoor dat het moment rustig is. Houdt de baby dicht bij je. Soms kan het ook fijn zijn om bloot op bloot te voeden. 

Voeding bewaren en opwarmen

Warm de voeding nooit een tweede keer op en maak de fles maximaal 2 uur voor de voeding klaar. Een voeding bewaren in de koelkast mag wel. Maak de fles klaar en zet het direct in de koelkast waar de temperatuur 4˚C is. Je mag het daar niet langer dan 8 uur bewaren.

Wanneer je weggaat en je de fles niet binnen twee uur geeft dan neem je de poeder en het water apart mee. Als je de voeding op locatie niet kan verwarmen dan kan je het water handwarm (30-35˚C) meenemen in een thermosfles.

Gekolfde moedermelk

Wanneer het om welke reden dan ook niet lukt om borstvoeding te geven dan kan je er ook voor kiezen om de afgekolfde melk per fles te geven. Hoe je de melk bewaart en opwarmt kan je lezen op de website van La Leche League.

Lactatiekundige

Wanneer er problemen zijn met het voeden van je kindje dan kan je hulp krijgen van een deskundige, een lactatiekundige. Bij De Geboorteboom hebben wij een lactatiekundige waar wij mee samenwerken, Myrte van Lonkhuijsen. Wij bellen Myrte als we denken dat extra deskundigheid nodig is. Daarnaast geeft Myrte borstvoedingcursussen op de praktijk zodat jij je (en je partner) kan voorbereiden op het geven van borstvoeding.  

Geef je borstvoeding, dan kan je zo iemand om verschillende redenen om hulpvragen. Zoals:

Wil je meer weten over Myrte? Kijk dan op haar website.