Anticonceptie

Na de bevalling kan het zijn dat je menstruatie een tijdje uitblijft door hormonen. Bij de ene vrouw duurt het enkele weken, maar bij de andere enkele maanden. Voor dat je menstruatie begint ben je eerst vruchtbaar. De meeste vrouwen willen niet direct zwanger worden en nog een kindje krijgen. Aan het einde van de kraamweek maken we daarom het onderwerp anticonceptie bespreekbaar. Iets waar je hoofd totaal nog niet naar zal staan, maar er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten.

De eerste ovulatie (eisprong) en menstruatie

Wat belangrijk is om te weten is dat een menstruatiecyclus begint met een eisprong (ovulatie) en niet met een menstruatie. Voor veel vrouwen is de menstruatie een ijkpunt zodat ze daarna weten wanneer ze de eisprong hebben. Ze weten wanneer ze juist wel of niet zwanger kunnen worden. Maar juist na een bevalling begint je cyclus als het ware weer opnieuw: eerst de eisprong en dan wordt het eitje door middel van een menstruatie afgestoten als het niet bevrucht is. Kortom eerst komt er een eitje vrij en ben je dus vruchtbaar. Wanneer de eerste eisprong zal zijn na de bevalling kan je niet vooraf voorspellen. Als jullie rondom die eerste eisprong vrijen kan het dus zijn dat je zwanger raakt. Het is dus goed om voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Keuze uit anticonceptie

De keuze uit anticonceptie oftewel voorbehoedsmiddelen is groot. Welke het beste bij jou past hangt af van je voorkeur op basis van gevoel, eerdere ervaringen, informatie die je misschien al hebt gelezen of gehoord, of je nog borstvoeding geeft en lichamelijk factoren. Lees de onderstaande folder voor meer informatie per anticonceptiemiddel.

Folder Anticonceptie na de bevalling