Als je niet lekker in je vel zit

Een kind krijgen is een life-event. Een grote blijde gebeurtenis die veel teweeg brengt. Je leven zal in meer of mindere mate veranderen. De ene vrouw heeft daar meer moeite mee dan de andere. Daarnaast zijn er ook nog hormonen die door je lijf gieren. Verder kan een het leven met een baby zorgen voor vermoeidheid. En de verwachtingen van een kindje hebben of de verwachtingen van een partner kunnen tegenvallen. Er zijn dus vele redenen die kunnen leiden tot somberheid of zelfs een depressie. 10% van de vrouwen ontwikkelt een depressie na de geboorte van een kind, ook wel een postpartum depressie genoemd. Te vaak wordt een depressie nog onderkend. Allereerst omdat de komst van een kindje leuk behoort dus vrouwen niet snel aan de bel trekken dat ze het minder leuk vinden op dat moment. Daarnaast worden symptomen van een beginnende depressie niet altijd onderkend, omdat van vermoeidheid en mindere periodes “er bij zullen horen”.  

Wij vinden het belangrijk om je informatie te geven over somberheid en depressie. Dat je weet wat normaal is, wat niet meer normaal is en wanneer je het vermoeden hebt dat je een beginnende depressie hebt dat je tijdig hulp kan zoeken om een depressie af te wenden. Maar ook voor partners, familie en vrienden, die het vermoeden hebben dat het niet goed gaat met je, kunnen hulp zoeken.

Wanneer je, je somber voelt of depressief bent, zoek hulp! Bel je huisarts voor een afspraak. Weet dat de verloskundige zorg na de kraamtijd niet op houdt. Wil je liever bij ons een gesprek om de juiste hulp te zoeken bel dan gerust.  

Kraamtranen (Babyblues)

Tijdens de kraamweek kan je erg emotioneel zijn. Ook wel de babyblues genoemd. 50-80% van de vrouwen ervaart tussen de geboorte en de tiende dag zo blues met een top tussen dag 3 en 5. Je kan opeens heel emotioneel zijn en dan komen de tranen. De vermoeidheid, last van stuwing, de hormonen en de zorg om je baby zijn o.a.oorzaken voor de onverwachtse huilbuien en stemmingswisselingen. Soms weet je niet eens waarom de tranen komen. Na enkele dagen verdwijnen deze moodswings. Het advies is om rustiger aan te doen deze dagen.

Postpartum depressie

Wanneer de babyblues blijft hangen of je na enkele weken of maanden heel somber wordt kan het zijn dat je een depressie hebt. Symptomen van een depressie kunnen zich uitten in angstig zijn, nervositeit, prikkelbaar, niet kunnen slapen, geen eetlust, nergens zin in hebben, tegen de dag op zien of niet kunnen genieten van je kind. De symptomen van een postnatale depressie zijn niet anders dan een “normale” depressie. De symptomen zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Wil je weten of je zelf de kenmerken van een depressie hebt, kijk dan hier.

De oorzaken van een depressie kunnen verschillend zijn. Het kan in je aard zitten om een depressie te ontwikkelen. Kan je moeilijk ‘nee’ zeggen of leg je de lat voor jezelf heel hoog dan heb je een verhoogd risico op een depressie. Daarnaast kunnen gebeurtenissen die je mee maakt aanleiding zijn om een depressie te ontwikkelen. Een kind krijgen is een grote gebeurtenis. Misschien had je het je anders voorgesteld. Valt de verantwoording of de verzorging je tegen. Of had je meer verwacht van je partner? Relatieproblemen kunnen ook een reden zijn om je somber te voelen.

Wanneer een zwangerschap, bevalling of kraamperiode moeilijk verlopen door complicaties of een ziekenhuisopname van jou of je baby dan heb je ook meer kans op een postnatale depressie. 

Wanneer je de klachten herkend zoek dan hulp. Neem contact op met je huisarts of met ons. Ook als je kindje al weken of maanden oud is ben je welkom. Het kan ook fijn zijn om met lotgenoten te praten. De website van “Stichting Me Mam” geeft niet alleen informatie van deskundigen maar ook van lotgenoten. Een postnatale depressie is goed te behandelen met therapieën of gesprekken. Soms is er extra begeleiding nodig voor de hechting tussen moeder en kind.