Waar bevallen

Jullie kiezen de plek waar je wilt bevallen. Het is immers jullie bevalling en de geboorte van jullie kind. Voor ons is het overal een feest om ouders bij te staan bij een geboorte. Je kan kiezen tussen thuis of poliklinisch in een ziekenhuis.

Thuis bevallen

Wanneer je 37 weken of verder zwanger bent, en er geen bijzonderheden zijn gedurende zwangerschap, dan mag je thuis bevallen. Bijna 100% van de vrouwen die kiest om thuis te bevallen en daadwerkelijk ook thuis bevalt is zeer tevreden over haar bevalling. Het is prettig om in je eigen vertrouwde omgeving de weeën op te vangen. Je kent de plek wat rust geeft. Het zorgt er voor dat je minder kans hebt op medisch ingrijpen zoals een op vacuümpomp, keizersnede, ontsluiting die niet op schiet of de noodzaak tot pijnstilling. Jij en de baby komen ook niet in aanraking met bacteriën van het ziekenhuis wat het risico op ontstekingen en infecties verminderd.

Als je thuis bent hoef je niet meer op pad met weeën om in het ziekenhuis te komen. Dat is direct ook een nadeel als de bevalling niet zo gaat zoals gehoopt. Dan moet je wel met weeën in de auto.

Verloskundigen hebben alles in hun tas wat bevallen thuis mogelijk en veilig maakt behalve medicinale pijnstilling, ook hiervoor zal je naar een ziekenhuis moeten.

Als je thuis bevalt moeten de voorwaarden wel werkbaar zijn. Zo moet het huis en de slaapkamer makkelijk bereikbaar zijn. Spullen die je nodig hebt zitten in het kraampakket wat je hebt gekregen van de zorgverzekeraar. Assistentie tijdens de bevalling krijgen wij van een kraamverzorgster. Zij zal ons niet alleen helpen maar is er ook om jullie ondersteunen tijdens en na de bevalling.

Poliklinisch bevallen

Poliklinisch bevallen mag, net als thuis bevallen, vanaf 37 weken. De verloskundige begeleidt de bevalling dan in het ziekenhuis. Zogezegd huren jullie een kamer in het ziekenhuis. De ziekenhuizen die je kan kiezen betreffen: Tergooi ziekenhuis (Blaricum), Amstelland (Amstelveen), de Amsterdamse ziekenhuizen: UMCA (voorheen AMC), OLVG-Oost, OLVG-West (Geboortecentrum) en het Flevoziekenhuis (Almere).

Wanneer de bevalling is begonnen komen wij eerst thuis om controles te doen. Vervolgens zullen wij het ziekenhuis naar keuze bellen. Een plekje in een ziekenhuis is niet te reserveren. Mocht er in het ziekenhuis van eerste keuze geen plek zijn dan bellen we het ziekenhuis wat jullie als tweede keuze hebben. Gezamenlijk gaan we naar het ziekenhuis zodat jullie niet zelf de weg hoeven te zoeken. De assistentie wordt gedaan door een kraamverzorgster of een verpleegkundige maar met je eigen verloskundige.

Wanneer je voor een poliklinische bevalling kiest dan is als voordeel dat jullie al de keuze voor het ziekenhuis hebben gemaakt en je daar op voorbereidt bent. Mocht de bevalling niet verlopen zoals gewenst of je wilt pijnstilling dan hoef je niet meer in de auto en meestal is de hulp iets sneller geregeld. Een nadeel is dat je al in het ziekenhuis bent en medisch ingrijpen laagdrempeliger is dan thuis. En de sfeer is niet zoals thuis.

Wanneer je een poliklinische bevalling hebt dan huur je een kamer van het ziekenhuis. Hier aan zijn kosten verbonden die niet altijd vergoedt worden. Bekijk dit vooraf op je polis of vraag het na bij je zorgverzekeraar.  

Medisch bevallen

Wanneer de zwangerschap of de bevalling gecompliceerd zijn dan zal de bevalling onder leiding van een verloskundige en/of gynaecoloog van het ziekenhuis zijn. Medisch bevallen heeft als nadeel dat je geen keuze meer hebt in de plek van de bevalling. Daarnaast is je eigen verloskundige er niet bij. Maar er is een reden voor extra zorg om zo de conditie van jou en/of de baby te waarborgen. Niet altijd alles is meer mogelijk wat je voor ogen had tijdens jullie bevalling. Dat betekend niet dat diegene die voor jullie zorgen, meestal een klinisch verloskundige en een verpleegkundige, niet open staan voor jullie ideeën over de bevalling. Bespreek samen wat jullie voor ogen hadden aan de hand van jullie plan.